14. Aanmoediging


Zo kennen we de tien voorwaarden en zijn ons volledig bewust van de acht dharma's. Zodoende hebben we een poort waarlangs we voortgang kunnen boeken en een fundament voor onze ontwikkeling.

We hebben een menselijk lichaam en leven in een gunstig land. Onze zes zintuigen zijn intact en onze lichamen zijn gezond. We hebben volledig geloof en zijn gelukkig zonder demonische obstakels. Verder zijn wij Sanghans in staat geweest om het huiselijk leven te verlaten en om de volledige voorschriften te ontvangen. We hebben een Bodhimanda gevonden en hebben de Boeddhadharma gehoord. We hebben vererend naar de sharira van de Boeddha gekeken en we beoefenen boetedoening; we hebben goede vrienden ontmoet en zijn uitgerust met superieure condities. Als we vandaag falen om de grote aspiratie voort te brengen, waar wachten we op?

Ik hoop enkel dat de grote assemblee met mijn eenvoudige oprechtheid zal sympathiseren en mijn serieuze intentie zullen delen. Laten we gezamenlijk deze geloften maken. Laten we gezamenlijk deze aspiratie voortbrengen. Wie nog niet de aspiratie heeft voortgebracht moeten dat nu doen. Wie al de aspiratie heeft voortgebracht moet het versterken. Degene die het al versterkt hebben moeten doorgaan met het boeken van voortgang.

Ben niet bang voor moeilijkheden en maak een laffe aftocht. Beschouw deze aangelegenheid niet als iets makkelijks en verspil je tijd roekeloos. Wens niet voor snelle resultaten en faal om door te zetten. Wordt niet laks en faal in je moed. Wordt niet moedeloos en faal om jezelf aan te moedigen. Sta niet toe dat treuzelen je vertraagt. Laat domheid en stompzinnigheid je niet tegenhouden om de aspiratie voort te brengen. Neem niet aan dat je ondiepe wortels heb en dat je daarom niet waardig bent om deel te nemen.

Bijvoorbeeld, nadat een boom is geplant, de eens ondiepe wortels verdiepen zich iedere dag. Op dezelfde manier, wanneer een mes wordt geslepen, wordt het eens botte mes scherp. Omdat de wortels klein zijn, zouden we er dan voor kiezen om de boom niet te planten en om het toe te staan te verdorren? Omdat het mes bot is, is dat nog geen reden om het niet te slijpen en om het opzij te leggen als nutteloos.