12. Wedergeboorte in het Zuivere Land


Wat is de wens voor wedergeboorte in het Zuivere Land? Voortgang op het spirituele Pad is moeilijk wanneer we in deze wereld cultiveren. Maar wanneer we eenmaal in die wereld herboren zijn, wordt het worden van een Boeddha gemakkelijk. Omdat cultivatie daar makkelijk is kunnen we in een enkel leven succesvol zijn. Omdat het hier moeilijk is zijn vele kalpa's verstreken en hebben we nog steeds ons doel niet bereikt. Daarom heeft iedere en elke wijze en waardige uit het verleden dat pad genomen dat naar dat land leidt. En alinea na alinea in al de duizenden Soetra's en ontelbare Shastra's wijzen in die richting. Voor cultiveerders in het Dharmabeeindigingstijdperk overtreft niets deze methode.

De Soetra zegt echter dat we daar niet herboren kunnen worden als onze goede daden gering zijn. Enkel dankzij vele daden die zegeningen waardig zijn kunnen we succesvol zijn. Ze zeggen dat geeneen van de daden die zegeningen waardig zijn gelijkwaardig is aan het reciteren van de naam van Amitabha Boeddha. Ze zeggen dat geeneen van de vele goede daden gelijkwaardig is aan een grote aspiratie van het bewustzijn. Daarom is zelfs het kort reciteren van de Heilige zijn naam beter dan het beoefenen van geven voor honderd jaar. En door simpelweg de grote aspiratie voort te brengen overstijgen we kalpa na kalpa van cultivatie.

Zo kan het zijn dat we indachtigheid van de Boeddha beoefenen met de hoop om Boeddha's te worden, maar als we falen om de grote aspiratie voort te brengen zal onze indachtigheid niet oprecht zijn. We kunnen vastberaden zijn om te cultiveren maar opgeven is makkelijk ongeacht onze aspiratie, tenzij we in het Zuivere Land herboren zijn.

Plant daarom een Bodhizaad. Wiedt met de schoffel van indachtigheid van de Boeddha, dan zullen de vruchten van het Pad op natuurlijke wijzen groeien. Zeil het schip van grote geloften om de oceaan van het Zuivere Land te betreden. Dan zullen we zeker in het Westen worden herboren.

Dit is de negende reden en voorwaarde voor het voortbrengen van de aspiratie voor het verwezenlijken van Bodhi.